Skip to main content

Möte med fler afghansvenskar

Måndagen bjöd på sol men kalla vindar. Kinas president var på besök här i Paris och av den anledningen var det stopp i kollektivtrafiken både här och där.

Läste att det varit en demonstration vid Trocadéro, där bland annat några hundra tibetaner deltog.

Under dagen fick vi möjlighet att hjälpa en "svensk mamma" att lämna över pengar till hennes afghanska fadderpojke som kommit till Paris i söndags. Han hade fått med sig ett bankkort med hennes namn på och när tyska polisen stoppade honom tog de bankkortet men släppte pojken.

Vi träffade pojken och hans kompis på Gare du Nord och drack te tillsammans. Kompisen – som också varit i Sverige tidigare – har efter några månader i Frankrike fått fyra års uppehållstillstånd. Han var förstås glad och har börjat staka ut en framtidsplan för livet i nya hemstaden Lyon.

Pojken som precis kommit till Paris var väldigt trött av anspänningen under resan och alla intryck som inte går att väja för i miljonstaden. Nu startar han sin asylprocess här och även om det blir oro innan beskedet kommer så handlar det inte om år av väntan, som i Sverige. Det bästa i hans fall är att han delar lägenhet med en annan kille. De betalar 2 000 kr var för den. Att ha en plats att dra sig tillbaka på och nyckel till en egen dörr är förstås guld värt.

Vi kommer troligen att träffa pojken i morgon igen och ska försöka förmedla lite bra kontakter som förhoppningsvis kan ge honom en lite tryggare start.

Efter avslutat fika utrymdes vår del av tågstationen hastigt av säkerhetspersonal men vi kunde inte se att något särskilt hade hänt.

Foto: Mikael Lundgren

{fastsocialshare}