Hannas hopp är en grön taxi
I en tid när globala miljömål känns avlägsna och utsläppsnivåerna når nya höjder är det lätt att tappa gnistan. Men det gäller inte Hanna Sinaie Johansson. Därför kör hon stans grönaste taxi.
Utanför stadsbiblioteket och kulturhuset Väven i Umeå står en liten, grön farkost parkerad jämte cyklarna på en snömoddig trottoar. Farkosten är en poddtaxi; ett trehjuligt, eldrivet, svensktillverkat, mopedklassat fordon som har väderskydd för både chaufför och två passagerare, som gör 25 kilometer i timmen.
Chauffören heter Hanna Sinaie Johansson. Hon har tagit paus mellan ett par körningar och slagit sig ner i en korgstol i kulturhusets kafé med en stor kopp te. Hon bär varm jacka, täckbyxor, mössa, vantar och halsduk – några måsten för en poddförare i Norrland.
Hanna Sinaie Johansson kommer från Partille utanför Göteborg. Hon flyttade till Umeå som student för 14 år sedan och bestämde sig sedan för att stanna. Hon gillade stan. Efter avslutade studier blev det så småningom fast jobb i kommunen, där hon trivdes fint, men för ett par år sedan sa hon upp sig – Hanna ville mer.
– Jag har ett stort samhällsengagemang och bryr mig jättemycket om klimat- och miljöfrågor – hur kan man inte göra det när hela vår existens är hotad! Jag kom fram till att jag vill använda hela min tid till de här frågorna som jag verkligen brinner för. Det handlar förstås om miljöproblem, men också om den egoism och det materialistiska tänkande som är så utbrett idag, förklarar hon.
Förändra resmönster
Sagt och gjort. Hanna hade några olika idéer och bestämde sig efter noggrant övervägande för att testa om umebornas invanda resmönster är möjliga att förändra. En kommunal kundersökning visade att mer än hälften av alla resor inom staden sker med bil, trots att det handlar om korta sträckor.
– Vi belastar vårt klimatkonto hårt med transporter och persontransporter i vår del av världen. Jag vill utmana normen och försöka introducera något nytt här. Därför blev det Som en av Umeås många åretruntcyklister är Hanna van vid bistert väder och steget till det nya fordonet var därför inte alls långt. Efter en tids förberedelser satte hon fart. Hon möttes av många förvånade miner när hon började rulla omkring på gator och cykelbanor. På taxin har Hanna strajpat upp starka ord för att inspirera. Hopp. Samarbete. Tillit. Mod. Engagemang. Rättvisa. Självdisciplin. Hängivenhet.
– Jag gillar när människor kommer fram och läser orden högt och börjar fundera. Hur ofta hör man annars de orden i det offentliga rummet? Som jag ser det så finns lösningarna på de stora globala frågorna till stor del i just de här orden. Genom att utveckla de här egenskaperna i oss själva, utvecklar vi också samhället i den riktningen, säger Hanna på sitt lugna sätt och omfamnar tekoppen med båda händerna.
Skolskjuts i låda
Hennes fantasi har inga gränser och hon testar ständigt nya miljösmarta idéer. Förra vinterns pilotprojekt var skolskjuts med lådcykel i ett barnrikt bostadsområde. En lånad elcykel gav Hanna de svar hon behövde. Nu vill hon köpa in en större väderskyddad cykel med plats för sex barn – tre och tre mitt emot varandra. Skolskjuts i lådcykel har väckt uppmärksamhet och Hanna planerar att köra igång på allvar till våren.
– Det finns behov av alternativ på många områden. En skolskjuts kan minska föräldrars stress på morgonen och minska biltrafiken runt skolorna. Dessutom tyckte barnen att det var jättekul och kom sig upp fortare på morgonen för att skynda sig till taxin, säger Hanna och skrattar gott.
Skolskjutsen klarar sträng kyla och inte ens vid minus 23 ville barn eller föräldrar ställa in resan. Poddtaxin klarar ner till minus 12 grader, sedan lägger batterierna av.
[widgetkit id="2" name="ecoridespel"]
Naturnära åktur
Hannas kunder är både de som gör medvetna miljöval och de som av en slump haffar taxin på gatan. Kundkretsen är bred och Hanna transporterar allt från medelålders par som ska ut på restaurang till 12-åringar som ska på träning, affärsresenärer till flyget, ungdomar som åker runt för att det är kul och ett gäng stabila stammisar. Hon erbjuder också älvturer – en 30 minuters naturnära åktur längs Umeälven.
– Att förändra mönster är inte så lätt. Vi är vanemänniskor och för vissa är det en stor ansträngning att bryta en vana. Ibland tror jag att vi underskattar vanans makt, men jag hoppas att jag kan vara en positiv kraft som bidrar till att företag och privatpersoner vågar välja annorlunda och att vi genom medvetna val ska lyckas vända skutan tillsammans.
Hanna säger att hon ser ljusglimtar.
– Annars skulle jag aldrig hålla på. När jag ser en människa som övervinner rädsla och fördomar och vågar närma sig en okänd och band knyts, eller när en insititution beslutar sig för en ny samarbetspartner som erbjuder ett bra miljöval, då blir jag hoppfull, säger Hanna och betonar hur gärna hon vill vara delaktig i den utvecklingen.
– Om jag kan bidra till att människor på ett roligt sätt kan göra bra val tror jag att det är mer effektivt. Man agerar ju inte lika bra under hot som under glädje och kan jag inspirera till goda val har jag uppnått det jag vill.
Människors lika värde
Hannas perspektiv på världen, det hopp och den passion hon besitter bidrar hennes religion bahá'í till.
– Jag försöker använda min kraft för att bidra till ett samhälle där alla människors lika värde är en grundläggande princip. Om vi verkligen skulle leva efter den principen skulle vi få en helt annan tillvaro, säger hon.
– Jag hoppas att människor som längtar efter ett annat samhälle tar ställning och agerar. Ibland krävs det både mod och tillit för att våga gå sin egen väg, men jag försöker. Inte för att jag lever miljömässigt perfekt, men det viktigaste är ändå vad jag gör till vardags och då kör jag poddtaxi!
Hanna kollar klockan, börjar snurra på sig halsduken och förklarar att nästa körning närmar sig.
– Vi står inför enorma utmaningar och jag tror att vi närmar oss en punkt där vi tvingas inse att vi måste lösa problemen tillsammans. Jag tror att just problemen är det som kommer att driva oss närmare varandra. Helt klart så har vi kapacitet att hitta lösningar och jag tror verkligen att vi kommer att göra det...
Text: Anette Olofsson
Foto: Anders K Jonsson
{fastsocialshare}